Kadrolu öğretmen, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi başka bir kuruma kurumlar arası nakil yoluyla geçebilir. Bunun için her iki kurumun muvafakati ve geçilecek kadronun öğretmenin bulunduğu sınıfta ya da öğrenim durumuyla girebileceği sınıfta olması gerekir.

657 sayılı Kanun’un 74. maddesine göre memurların bu Kanun’a tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibarıyla girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür.

Hangi kadroya geçilebilir?

Madde, nakli memurun bulunduğu sınıftaki ya da öğrenim durumuna göre girebileceği sınıftaki bir kadroyla sınırlar. Öğretmenlik kadrosunda bulunmak, her unvandaki kadroya koşulsuz geçiş hakkı vermez; geçilecek kadronun sınıfı ve öğrenim şartı aranır.

Reklamlar

Kazanılmış hak derecesinin altındaki bir dereceye atanabilmek için atanılacak kadro derecesi ile kazanılmış hak derecesi arasındaki farkın üç dereceden çok olmaması ve memurun isteği şarttır. Aşağı dereceye atananlar, 68. maddedeki süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanabilir. Bu derecelerde geçen süreler, kesenek ve karşılık farklarını kendileri ödemeyi kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

Kurumların muvafakati neden gerekli?

74. madde nakli kurumların muvafakatine bağlamıştır. Memurun talebi tek başına yeterli değildir; çalıştığı kurumun ayrılmasına, geçeceği kurumun da atamaya onay vermesi gerekir.

Aynı Kanun’un 76. maddesi ise kurumların kendi bünyesindeki görev ve yer değişikliklerini düzenler. Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden memurları kazanılmış hak aylık dereceleriyle bulundukları kadro derecesine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki kadrolara naklen atayabilir. Memurlar, istekleriyle kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altındaki kadrolara atanabilir.

Kurum içi ve kurumlar arası nakil aynı mıdır?

Hayır. Kurum içindeki naklen atama 76. madde, başka kuruma geçiş 74. madde kapsamındadır. Kurumlar arası geçişte iki kurumun muvafakati şarttır; kurum içi atama ise kurumun kendi atama yetkisiyle yapılır.