Askerlik ile memuriyete atanma aynı döneme denk geldiğinde üç ayrı durum söz konusudur: ilk defa atanan adayın göreve başlama süresi, memurken askere ayrılanın terhis sonrası dönüşü ve askerlikte geçen sürenin memuriyette ve sigortalılıkta değerlendirilmesi. Her biri ayrı hükümle düzenlenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 62. maddesine göre ilk defa, yeniden veya yer değiştirme suretiyle aynı yerdeki göreve atananlar atama emrinin tebliğ gününü, başka yerdeki göreve atananlar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadır. Memurun izinli veya raporlu olması tebligata engel değildir; süreler izin ve rapor süresinin bitiminde başlar.

Süresinde başlanmazsa ne olur?

Kanunun 63. maddesine göre bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62. maddedeki süre içinde işe başlamayanların ataması iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemez. Belgeyle ispatlanabilen zorlayıcı sebeple göreve başlamama hâli iki ayı aştığında da atama işlemi atamaya yetkili makamca iptal edilir.

Reklamlar

Başka yerdeki göreve atananlardan süresi içinde hareket edip yol süresi sonunda göreve başlamayanlara, aylık verilmemek şartıyla 10 günlük bir süre daha verilebilir. 62 ve 63. maddelerde askerlikte bulunan adaylar için ayrı bir süre düzenlenmemiştir.

Memurken askere gidenler ne yapar?

Kanunun 83. maddesi, Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmeti için silah altına alınanları düzenler. Askerliğini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak, kurumlar da başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadır. Bu kişilerin askerlikte geçen süreleri, askere ayrıldıkları sırada bulundukları derecede kademe ilerlemesi yapılarak değerlendirilir.

Askerliğini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar için ise 84. madde uygulanır. Bunlar adaylık esaslarına tabi olur; askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilir.

Askerlik borçlanması nasıl yapılır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. maddesine göre er veya erbaş olarak silah altında ya da yedek subay ve yedek astsubay okulunda geçen süreler borçlanılabilir. Sigortalının yazılı talepte bulunması ve prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında kendisinin belirleyeceği kazancın yüzde 45’i üzerinden hesaplanan primi, borcun tebliğinden itibaren bir ay içinde ödemesi gerekir.

Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için yeni başvuru şartı aranır; primi ödenmeyen süreler hizmetten sayılmaz. Sigortalılık başlangıcından önceki süreler borçlanıldığında sigortalılık başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.